ФИБРОМИАЛГИЯ – упражнения

Фибромиалгия

Фибромиалгия е състояние характеризиращо се с болки по тялото и чувствителни, болезнени точки в определени зони по него. Със своите мускулни болки, постоянна умора, нарушен сън и чувство за депресия това е една често срещана диагноза. Фибромиалгията се среща предимно при жени, а точната причина за появата на заболяването не е известна.

  

По-малко болка, повече енергия

Ако имате фибромиалгия Вие искате да се чувствате по-добре днес, утре и всеки ден. Правейки елементарни, леки упражнения Вие можете да намалите болката и напрежението, да се заредите с енергия и да повишите своята работоспособност.

 

Повече стречинг, по-малко болка

Разтягането подобрява циркулацията на кръв и лимфа към мускулите и ставите. То също така увеличава подвижността на тялото, така че движенията стават по-лесни с времето. Ежедневни стречинг упражнения смазват ставите и улесняват преноса на хранителни вещества и кислород към мускулите.

 

Упражнения за фибромиалгия: Загравка

За да се предпазите от евентуални травми е много важно да загреете мускулите преди упражненията. Загрявката трябва да започне с нежни въртеливи движения на ставите, като започнете от пръстите на краката и продължите нагоре за всяка следваща става. Изпълнявайте бавни, кръгообразни движения (по и обратно на часовниковата стрелка) докато всички Ваши стави – глезени, колена, тазобедрени, таза, гръбнака, врата, раменете, лактите, китките и пръстите – започнат да се движат гладко. Никога не предизвиквайте болка.

 

Стречинг за прасците

Застанете срещу стена, поставете дланите си на стената. Единия крак е напред, а другия изнесен назад. Наведете се напред, като съблюдавате петата на задния крак да остане на земята. При правилно изпълнение на упражнението трябва да усетите опън в прасците, ахилесовото сухожилие и зад колената. Задръжте за 30 секунди. Сменете краката и повторете. Повторете упражнението три пъти за всеки крак.

 

Стречинг за предни бедра

Застанете срещу стена и хванете левия си крак с лявата ръка. Приближете го максимално до дупето, за да разтеглите четириглавия мускул. Останете в тази позиция 15 секунди. Сменете крака и повторете. Повторете упражнението три пъти за всеки крак.

 

Стречинг за задни бедра

Застанете срещу стена, поставете дланите си на стената. Ръцете са опънати, а двата крака са събрани един до друг с прави колена. Наведете се напред, като опитайте да държите кръста изправен. При правилно изпълнение на упражнението трябва да усетите опън в задните бедра, зад колената и прасците. Задръжте за 10 секунди. Повторете упражнението два- три пъти.

 

Изометрия за гръдните мускули

Изометрията е лесен начин да тренирате мускулите си. Изометрията представлява мускулна контракция без да има движение. С ръце на нивото на гърдите притискайте дланите една към друга. Използвайте максимална сила.  Задръжте за 5 секунди, отпуснете за 5 секунди. Направете 5-10 повторения. С времето постепенно увеличете продължителността на контракция до 10-15 секунди.

 

Изометрия за рамената и лопатките

Застанете с гръб към стена. Ръцете са до тялото с длани към стената. С прави лакти натиснете с длани стената. Задръжте за 5 секунди, опуснете за 5 секунди. Направете 5-10 повторения. С времето постепенно увеличете продължителността на контракция до 10-15 секунди.

 

Подобрете своята мускулатура, тонус и настроение

Изследвания показват, че упражнения с леки тежести намалят болката и дори намалят депресията при пациенти с фибромиалгия. Много важно е да се знае, че значение има не толкова тежестта, която използваме колкото обема на движение, в който работим. Използвайте леки гирички, еластични ленти, пружини или машини за съпротивление. Ако ходите на фитнес и не сте  запознати с техниката на упражненията ползвайте услугите на фитнес инструктор за да се предпазите от евентуални травми. Неправилната техника може да влоши и засили оплакванията Ви.

 

Колко упражнения да правим?

Различни изследвания показват, че правенето на упражнения два пъти в седмицата за по 30 минути води до незабавно подобрение на оплакванията.  Изберете си упражнения с леки или умерени натоварвания, като  йога, тай-чи, плуване, водна аеробика, каране на велосипед, дори ходене.  Постепенно увеличавайте времетраенето и интензитета на натоварванията.

 

Добавете дейности от ежедневието

Ако не обичате или не Ви остава време за фитнес и упражнения можете да наблегнете на някои ежедневни дейности с цел извършване на някаква двигателна активност. Домашна работа, разходка с децата, работа в градината – всяка двигателна активност е добре дошла.

 

Ледът може да облекчи оплакванията Ви

В случай на болки можете да налагате болезнените зони с лед. Ледът води до подобряване на микроциркулацията посредством  свиване на периферните кръвоносни съдове и последващото им отпускане, както и помага да се притъпи болката излъчвана от дълбоката мускулатура.

 

Йога за Тялото и Ума

Съчетаването на упражнения със стречинг и медитация е идеален начин за подобряване на състоянието Ви и елиминиране на симптомите на фибромиалгия. Отделните пози в йога помагат да се облекчат болките и дискомфорта, концентрираните упражнения подпомагат редукцията на фиброзната тъкан, а медитацията Ви помага да се концентрирате в настоящето и бъдещето вместо да мислите за миналото и болките.

 

Бавна или бърза йога

Бавната йога съчетава нежен стречинг с дълбоко дишане. Този тип йога е идеален начин да подобрите здравето и добруването си. Бързата йога също е подходяща, но с по-малко времетраене. Какъвто и тип йога да изберете е по-добре от нищо. Най-важно е да откриете добър инструктор, който да разбира същността на проблема Ви.

 

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Фибромиалгия

Профилактика на болките във врата

Офис професия=Болки в гърба

Колагенът – Белтъкът на младостта и дълголетието

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *