Кинезиотейпинг срещу болката – Списание “9 Месеца” брой 6/2010 стр. 54

.

Кинезиотейпинг срещу болката

Болки в кръста, затруднено дишане, отоци по краката… Коя бъдеща майка няма подобни оплаквания? Могат ли обаче те да намалеят или да изчезнат напълно през 9-те месеца и след раждането без лекарства и сложни процедури? Георги Илчев (www.georgiilchev.com), специалист по кинезиотейпинг, е убеден, че бременните могат да се сбогуват с много от неразположенията си, стига да следват няколко простички съвета.

Магичните лепенки

Кинезиотейпинг е метод, създаден от японски учен в средата на 70-те години. По това време лекарите използвали стандартен лейкопласт, който давал стабилност на ставите, но те губели подвижността си. Методът придобива популярност през 1988 г на олимпийските игри в Сеул (Южна Корея). Той се използва за възстановяване на меките тъкани. Чрез фиксацията на самозалепващите се лепенки може да се повлияе както на опорно-двигателния апарат, така и на вътрешните органи.

Разноцветните лепенки са от памучен плат, намазани са със специален полиуретанов слой, който ги прави водоустойчиви. На дължина те се разтягат до 160%, а ширината им не се променя. Материята им е пропусклива. „Магията не е в лепенката, а в човека, който я поставя”, обяснява Георги Илчев. „Именно мястото и начинът на залепване определят и добрите резултати.”

Действа ли?

Кинезиотейпингът има няколко принципа на действие. Методът подобрява работата на преуморените мускули, независимо в коя част на тялото са те. Лепенките могат да осигурят стабилност на травмирана става вследствие на навяхване или изкълчване. Благодарение на лепенките се облекчава работата на разтегнати сухожилия. Те помагат при хронична или придобита ставна нестабилност, намаляват отоците.

Добре е бъдещите майки да знаят, че при поставянето на лепенките кожата се разтяга. Това се прави, за да се набръчка лепенка. Така кожата се повдига от подкожието и се ускорява циркулацията на кръвта и лимфата. „По този начин се стимулира метаболизма на лекуваната зона и тъканите се възстановяват много по-бързо”, обяснява процеса Георги Илчев. В някои случаи може да се засили функцията на даден мускул, в други – тя да се понижи.

Сбогом на болката

В Европа методът навлиза през 2000 г., а у нас се прилага едва от 2-3 години. В България има само трима специалисти, които работят с бъдещи майки по тази методика. „Кинезиотейпинг може да помогне на бременните, защото от него има само полза и няма никакви странични ефекти. Жените могат да се къпят с лепенките, както и да използват козметиката си върху тях. Те са като втора кожа”, обяснява специалистът. „Вече има няколко бременни, които са се възползвали от кинезиотейпинг и са изключително доволни.”

С напредване на 9-те месеца и с нарастването на плода центърът на тежестта на тялото се измества напред. Това поставя под голямо напрежение мускулите на гърба и причинява болки в таза. Същевременно коремната стена, която дава стабилност на тялото, се разширява и вече не играе ролята на своеобразен корсет. Този проблем може да се реши благодарение на лепенките, които засилват отслабените коремни мускули и подкрепят мускулите на гърба. Така се коригира дисбалансът между предните и задните мускули и зоната става е по-стабилна.

Към средата на бременността връзките около ставите на таза постепенно започват да се разхлабват. Това е ход на природата, за да се осигури пространство за плода и да може бебето да излезе по-лесно и безпроблемно. Бъдещите майки обаче изпитват сериозен дискомфорт. Болката в таза може да се намали, с помощта на правилно поставен тейпинг (лепенка).

Този метод се прилага изключително успешно и при проблеми с дишането. През 9-те месеца бебето притиска диафрагмата и повечето бъдещи майки трудно си поемат въздух. Поставени на правилното място, лепенките освобождават напрежението и стимулират диафрагмалното дишане. „В комбинация с упражнения, които бременната изпълнява всеки ден по няколко минути дневно, дишането сериозно се облекчава”, убеден е специалистът.

В този период балансът на вегетативната нервна система също е нарушен. Това води до по-лесно изпотяване, нервно напрежение, проблеми със съня на бъдещата майка. Лепенките са подходящи и срещу тези безпокойства.

Друго сериозно притеснение за бременните малко преди раждането е изпускането по малка нужда (инконтиненция). То се дължи на факта, че бебето постоянно притиска пикочния мехур. „Лепенките могат да засилят мускулите в тази област и жената да има по-голям контрол”, обяснява специалистът. Той успешно е използвал кинезиотейпинга и за справяне с отоците по долните крайници на бременната поради нарушеното кръвообращение.

„Японски колеги вече имат много добри резултати при използване на метода за стимулиране на лактацията. Той е подходящ и за прибиране на коремната стена след раждането чрез облепване на целия корем на жената.”

Има ли риск?

Преди да се определят местата на лепенките, се прави обстоен преглед. Кинезиотейпингът не може да се приложи единствено ако жената има раково заболяване. Много рядко при някои може да се получи алергична реакция, която се изразява в сърбеж или зачервяване на кожата. Лепенката се маха лесно и без проблем. Специалистът съветва тя да се държи върху кожата 3–4 дни и след това да се отлепи. „При някои бъдещи майки проблемите се отстраняват само с едно посещение. При други манипулацията се прави през цялата бременност. Подходът е изключително индивидуален”, обяснява Георги Илчев.

Текст и снимки:

Мая Ковачева


Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Кинезиотейпинг – метод за функционално възстановяване на тялото – видео

Бременност и кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг – списание „Всичко за Жената“ брой 226, 10.12.2009; стр.20

Изненадващи причини за вашите болки

Митове и факти за болката в гърба

Профилактика на болките във врата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *