ИЗНЕНАДВАЩИ ПРИЧИНИ ЗА ВАШИТЕ БОЛКИ

.

Случвало ли Ви се е да изпитвате болки по тялото си, а нито Вие, нито Вашия лекар да намирате причините за тях? Тази статия ще се опита да Ви даде допълнителни възможности, върху които да помислите.

Джапанки:

Често, причините за нашите болки се крият в елементарен избор и предпочитания, които правим всеки ден. В тази статия ще Ви предложим няколко примера. Да започнем с джапанките и сандалите с подметки от пяна. Те не поддържат сводовете на стъпалата, а това може да доведе до болки в стъпалата, глезените, колената, тазобедрените стави и гръбнака.

Решение: Носете обувки с подкрепа за сводовете. Има и сандали с подметки с корекция за сводовете. Винаги обувайте подобни обувки, когато знаете, че ще ходите дълго време или ще спортувате.

Смарт Телефони:

Имате ли телефон, който Ви позволява лесно и свободно да набирате текст, сърфирате из мрежата или да играете игри? Това може да се окаже голямо натоварване за Вашите палци. През последните години се наблюдават все по-чести артритни болки в ставичката в основата на палеца при хора под и около 30 години.

Решение: Ако палците Ви станат болезнени е време да дадете почивка на sms-те. Ако болката продължава използвайте телефона си за истински разговор – с Вашия личен лекар или кинезитерапевт. Има достатъчно ефективно лечение за артрит.

Вашият Портфейл:

Вашият портфейл може да предизвика силни болки в гърба или седалището, както и може да доведе до остри, парещи болки надолу по краката. Пъхнат в задния Ви джоб, той може да притиска ишиасния нерв ден след ден и да доведе до неговото възпаление. Дебел портфейл може да доведе до леко отклонение на гръбнака от правилната позиция, причинявайки по този начин мускулни напрежения и болки.

Решение: Извадете портфейла от джоба си когато седите, особено в колата.

Шофиране:

Много хора не нагласят седалката на автомобила си под правилен ъгъл. Ако седалката е полегата ще Ви се наложи да се прегърбите напред за да хванете волана. Това отделя главата Ви от облегалката за глава и може да доведе до болки във врата.

Решение: Поставете седалката на колата под правилен ъгъл, така че да поддържа главата и кръста Ви изправени. Воланът трябва да е лесно достъпен, като ръцете са леко сгънати и отпуснати. Това може да постигнете, като регулирате позицията на седалката напред или назад.

Видео Игри Симулатори:

Някои видео игри симулират движенията в популярни спортове. Колкото и да звучи невероятно тези игри могат да доведат до истински спортни травми. В САЩ вече има статистика на подобни травми. В следствие на прекомерна игра с подобни видео конзоли се цитират травми от контузии и навяхвания до скъсани връзки и счупени кости.

Решение: Правете стречинг упражнения преди да започнете да играете на активни видео игри. Разтягайте предимно тези мускули, които се очаква да натоварване най-много. Осигурете си достатъчно пространство около себе си за да не спънете или блъснете в нещо. И не играйте повече отколкото бихте играли в истинския спорт.

Сирене:

!!! Не допускахте, че може да прочетете подобно нещо, нали? Вашето любимо сирене може да бъде причина за Вашето главоболие. Сирена изискващи дълго зреене, като синьото сирене, бри, чедър, моцарела, пармезан, швейцарско сирене и др. съдържат съставката тирамин. Известно е, че тирамина може да провокира главоболие при по-голяма употреба. Той също може да бъде открит и в някои преработени меса и напитки.

Решение: Ако страдате от главоболие, с което не можете да се справите и не знаете от какво го получавате, не е лошо да си водите записки с какво се храните. Така ще можете да направите връзка между някои храни и главоболието и ще знаете какво да избягвате.

Бельо

!!! Още нещо, което Ви изумява, нали? Причината за Вашето хронично и често главоболие може да се окаже носенето предимно на бельо тип „прашки”. Колкото и да Ви звучи невероятно, това е така. „Прашките” дразнят опашната кост, върху която завършват и трите обвивки на главния и гръбначния мозък. Механичното дразнене на тези нежни „ципи” се отразява на неврорецепторите по тях и може да доведе до главоболие.

Решение: Избягвайте честото носене на „прашки”. Главоболието скоро ще изчезне.

Дивана вкъщи:

Дори почивката на дивана вкъщи може да стане причина за дискомфорт или болки. Лежите ли често на облегалката на дивана с глава обърната към телевизора? Или може би предпочитате да се облегнете на възглавницата с глава силно наведена напред? Много е вероятно така да си причините болки във врата, особено ако заспите в тази позиция.

Решение: Поддържайте добра позиция на тялото, дори когато почивате. Телевизорът не трябва да е на високо.

Бебето:

Наглед уж простото вдигане на бебето от кошарата по няколко пъти на ден може да предизвика болки в кръста. Малко се знае, че това може да бъде причина и за тендовагинит – болки и/или оток в областта на китката или палеца.

Решение: Ако кошарата и месечната възраст на бебето позволяват може да намалите височината на страницата на кошарата или да повдигнете дъното ѝ.

Чанти за лаптоп, куфарчета и раници:

Ако носите своя лаптоп непрекъснато с Вас, като продължение на Вашите ръце е много вероятно да претоварите някоя част на тялото си и да си предизвикате болки. Носейки лаптоп или куфарче в ръка продължително време може да доведе до болки в предмишниците, лактите или раменния пояс. Ако имате навик да носите чанти само на едно рамо рискувате болки и в гърба, освен в рамото.

Решение: Избягвайте носенето на тежки чанти, инвестирайте в лаптоп с възможно по-леко тегло. Носете раниците на двете рамена, а чантите диагонално през рамо.

Вашата прическа:

Стегната на опашка коса може да предизвика у Вас главоболие, особено ако сте предразположени към такова. Някои пациенти с мигрена са много чувствителни към усещания, които нормално не притесняват другите, като стегната шапка, лента за глава, прическа кок или на плитки.

Решение: Не връзвайте косата си, особено стегнато и избягвайте шапките.

Силни аромати:

Докторите все още не знаят защо, но силните аромати са друга сериозна причина за главоболие. Това включва неприятни миризми, като тези на боя и цигарен дим. Интересно, но приятни аромати, включително парфюми и цветя могат също да бъдат проблем.

Решение: Опитайте да определите кои аромати провокират главоболието Ви и ги избягвайте.

Навици на сън:

Ако се събуждате изморени или с дискомфорт сутрин помислете за позицията на тялото си по време на сън. Хора, които предпочитат да спят предимно по корем, често изпитват болки във врата, поради силно извъртяната настрани и назад глава. Други, предпочитат да спят на една страна с ръка над главата. След часове в тази позиция може да претоварите рамото си. Ако имате навик да спите върху ръката си рискувате да се събудите с пареза или парализа на същата.

Решение: Най-безпроблемно е да спите по гръб или на една страна с ръце под нивото на раменете.

Напитки:

Когато става въпрос за напитки алкохола е краля на болката. Уиски, водка, бира, червено вино или шампанско са напитките обвинявани най-често за пулсиращото Ви главоболие.

Решение: Просто намалете количеството на алкохола.

Пропуснати хранения:

Пропускането на хранене води до спадане на кръвната захар. При някои хора, това може да доведе до силно главоболие още преди да осъзнаете, че сте гладни.

Решение: Яжте по малко, но редовно през целия ден. За предпочитане са пълнозърнести храни, ядки, сурови плодове и зеленчуци.

Повдигане на предмети с гърба:

Една от основните причини за болки в кръста е неправилното повдигане на предмети. Честа грешка е навеждането от кръста и повдигането от тази позиция. Още по-лошо е ротирането на гръбнака от това положение. В тези случаи гърба Ви поема почти цялата тежест на повдигането.

Решение: За да повдигнете нещо от земята просто клекнете и поддържайте кръста си прав докато се изправяте. Така краката Ви ще поемат по-голямата част от натоварването.

Работното място:

Ако прекарвате повече часове пред компютъра или на бюро помислете дали това не е причина за оплакванията Ви. Неподходящ офис стол, ниско или високо разположен монитор на компютъра – това води до дискомфорт или болки във врата, раменния пояс и кръста.

Решение: Избягвайте употребата на лаптоп. За предпочитане е да използвате настолен компютър, позиционирайте горния ръб на монитора на нивото на очите си, а клавиатурата на нивото на пъпа Ви. Стойте изправени на стола със стъпала на земята. За предпочитане е облегалката на стола да обхваща и главата. Използвайте възглавничка за поясната извивка при необходимост.

Клавиатурата:

Ако работата Ви изисква много писане или печатане на клавиатурата Вие сте изложени на риск от синдрома на карпалния тунел. Той засяга един от нервите на ръката в областта на китката и причинява болка, изтръпване, намалена чувствителност или парене в ръцете или китките. Вероятността да получите този проблем нараства ако държите китките си прекомерно свити работейки с клавиатурата.

Решение: Наклонете клавиатурата така, че китките и ръцете да бъдат в една линия с предмишниците, когато пишете. Ако това не помогне опитайте с ергономична клавиатура.

Преумора на очите:

Главоболие, което е концентрирано около и зад веждите може да се дължи на преумора на очите. Такава може да получите, ако страдате от късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Решение: Направете си преглед при офталмолог за да видите дали имате нужда от лещи или очила. Ако вече имате такива, може би е време за промяна в диоптрите.

Топлото време:

Почти всички се чувстваме различно с промяната на времето. Но докато повечето от нас страдат от по-влажното или студено време, то при някои хора проблемите идват с топлото време. Повишаването на температурите може да провокира главоболие и силни мигренозни симптоми.

Решение: Тъй като не можем да контролираме времето може би е добра идея да следите кои промени провокират оплакванията Ви. Така ще бъдете подготвени.

Съботно-неделни спортисти:

А дали Вие водите заседнал начин на живот между офиса, колата и дивана вкъщи през седмицата, но се впускате активно в спортни мероприятия или упражнения през уикенда? Внезапната взривна двигателна активност през почивните дни хваща мускулите Ви неподготвени, правейки ги уязвими към травми и разтежения. Същото се отнася и за ставите, връзките, сухожилията и междупрешленните дискове. Две неща са сигурни – никога няма да сте, като на 20 години и ще споделяте следващите няколко дни с мускулна треска.

Решение: Започнете с леки упражнения и стречинг преди да спортувате, както и стречинг след спорт, докато мускулите са още топли. 10-15 минути ходене пеша е също вариант. Добре е, ако през седмицата отделите няколко минути за да потренирате мускулите, които ще използвате през уикенда.

„На конче”:

Това е класическо семейно забавление: Обикновено бащата носи детето на раменете си, което доволно се полюшква. Така обаче лесно можете да си навлечете болки във врата и раменете, особено ако сте предразположени към такива.

Решение: Ограничете тази практика и обърнете внимание на времетраенето ѝ. В случай, че решите да носите детето на раменете си е добре да седнете или клекнете вместо направо да вдигнете детето от земята. Помолете го внимателно да се качи на раменете Ви.

Скърцане със зъби:

Болка или възпаление на челюстта в комбинация с тъпо главоболие може да означава, че скърцате или стискате зъбите си по време на сън. Ако скърцането Ви със зъби е хронично значи главоболието не е единствения Ви проблем. Лошата перспектива е да развалите зъбите си, челюстната става и дори слуха си.

Решение: Посетете своя зъболекар. Той може да Ви предложи гума за уста, която да предпазва зъбите Ви по време на сън. Помислете и за чревни паразити и направете необходимите изследвания в тази посока.

Стрес:

Стресът води до множество различни болки и оплаквания. Много хора имат хронични болки в гърба на база на повишени нива на стрес в ежедневието си. Много пациенти дължат тензионното си главоболие именно на стреса. Той може да бъде една от причините за скърцането със зъби също.

Решение: Практикувайте техники за релаксация, правете йога, пилатес или паневритмия. Посетете психолог. Запознайте се и практикувайте техники за контрол на съзнанието и подсъзнанието.

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Офис професия=Болки в гърба

Профилактика на болките във врата

Митове и факти за болката в гърба

Фибромиалгия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *