Болки във врата

 

back-pain-4120Болката във врата е често срещано оплакване, с много възможни причини. Много хора са имали леки болки във врата от време на време, които обикновено отминават за един ден или два. В някои случаи, обаче, болката във врата може да бъде по-упорита и да има по-сериозни последици. В продължение на години, нашите вратове са подложени на стрес и многократни микро травми. Тези микро травми може и да не предизвикат болка на момента, но ако те често се повтарят се стига до по-бързо износване на шийните прешлени. Най-често болката във врата се дължи на дегенеративни промени, които настъпват в областта на шията. Общото състояние на шийните прешлени обикновено определя колко бързо ще се възстановим от травмата, както и дали болката във врата ще се превърне в хроничен проблем.

Целта на тази статия е да Ви помогне да разберете:

 • Нормалната анатомия на гръбначния стълб и шията
 • Причините за болките във врата
 • Признаците и симптомите на дегенеративните промени в областта на шията
 • Възможностите за лечение и профилактика
 • Какво можете да очаквате в дългосрочен план

За да разберете симптомите и лечението на проблема, трябва малко да се запознаете с общата анатомия на гръбнака и врата. Вие трябва да се запознаете с различните части, от които се състои врата, функцията на тези части и как те работят заедно. Тази информация ще Ви помогне по-добре да разберете първопричините за болките във врата и да вземете най-добрите решения в посока лечение и профилактика на проблема.

 

Анатомия

spineКато цяло, зоната на врата включва шийните прешлени (най-горната част на гръбначния стълб) и меките тъкани, които обграждат шийните прешлени. Тези меки тъкани включват: нерви, мускули, сухожилия, ставни връзки, и кръвоносните съдове. Шийния отдел е съставен от първите седем прешлена на гръбначния стълб. Обикновено за тези прешлени се използват абревиатурите  C1, С2,…. C7. Шийните прешлени са най- малките подвижни прешлени на гръбначния стълб, тъй като те нямат голяма носеща функция, както прешлените на кръста например. Шийният дял започва непосредствено под черепа и завършва точно над гръдната част на гръбначния стълб. Гръбнакът има две основни функции:

 • Да защитава и поддържа гръбначния мозък
 • Да поддържа тялото ни, позволявайки ни да стоим прави

Прешлените са 24 кости, които са свързани помежду си, за да се оформи гръбначния стълб. В центъра на всеки прешлен има голям отвор. Тъй като прешлените са свързани заедно, тези отвори приемат формата на “тръба”, наречена гръбначен канал, през който преминава гръбначния мозък. Както костите на черепа защитават нашия главен мозък, така прешлените на гръбначния стълб защитават гръбначния мозък. Гръбначния мозък е богата колекция от нерви, които свързват главния мозък с останалата част от тялото ни. Тази свръзка се получава посредством двойки гръбначномозъчни нерви. Нервите, които излизат от шийния отдел инервират врата и горните крайници.

spine2За да разберем по-добре как частите на гръбначния стълб работят заедно, нека разгледаме гръбначния сегмент. Гръбначният сегмент се състои от: два прешлена, междупрешлен диск и двойка нервни коренчета, по едно от всяка страна. Всяко от тези коренчета излиза от сегмента през отвори наречени форамени, образувани от ставните израстъци на всеки прешлен.

Между телата на два съседни прешлена се помества междупрешленния диск. Той е изграден от съединителна тъкан. Погледнат отгоре диска изглежда, като срязано напреки варено яйце. Различава се меко ядро, наречено nucleus pulposus и заобикалящи го пръстени от хрущялоподобна съединителна тъкан, наречени annulus fibrosus. Пръстените са най-силната част на диска и помагат да се запази позицията на ядрото във вътрешността на диска. Ядрото от своя страна действа, като амортисьор за да омекоти прешлените при вертикално натоварване, по време на движение, усукване и т.н.

Два съседни прешлена се свързват помежду си посредством междупрешленни стави, наречени фасетни.  Те се образуват от костни израстъци на прешлените, припокриващи се взаимно. Фасетните стави свързват прешлените във верига и осигуряват мобилна връзка между всеки прешлен. Фасетните стави са важни, защото те позволяват  движенията на гръбнака. Всеки прешлен може да се движи само малко, но веригата от малки комбинирани движения прави гръбначния стълб много гъвкав.

 

Какви са най-честите причини за болката във врата?

Болка във врата има много възможни причини, най-честите от тях са:

Дегенеративна дискова болест

si1929_97870_1_degenerativeДискът се състои от съединителна тъкан, която се износва с възрастта. Този процес на износване се нарича дегенерация на междупрешленния диск. Дегенерацията често е в резултат от малки травми, които обикновено не причиняват болка на момента. С течение на времето тези микро наранявания градират и допринасят за бързото износване и отслабване на съединителната тъкан, от която е изграден диска. Прекомерното или твърде бързото износване и разкъсване на диска, може да предизвика болки във врата. Целият процес на дегенерация на диска е известен като спондилолиза.

Тъй като с годините дисковете продължават да се износват, те започват да се сплескват. По този начин пространството между всеки прешлен става по-малко, а това оказва влияние върху начина, по който фасетните стави се подреждат. Както за всяка друга става в тялото, промяната в костите причинява необичайно по-голям натиск върху ставния хрущял (гладка съединителна тъкан, която обхваща края на костите при всички стави). С течение на времето, това причинява износване (спондилоартроза) или артрит (спондилоартрит) на фасетните стави. Около тях и междупрешленния диск могат да се формират остеофити (ошипявания). Смята се, че образуването им се причинява от твърде много движение в съотвspine3 X-rayетния гръбначен сегмент. В някои случаи остеофитите стесняват междупрешленните отвори, през които излизат гръбначните нерви, причинявайки заболяване, наречено спинална стеноза.

Мускулни пренапрежения

Тази диагноза често се поставя, когато пациента има схванат врат. В някои случаи това може да представлява мускулно разтежение или пък спазъм на мускулите на врата. В други, оплакванията могат да включват и травми на някои меки тъкани на шията, включително: на междупрешленния диск, на връзките около гръбначния сегмент, както и мускулните фасции. Увреждане на някои или на всички тези структури може да предизвика подобни симптоми.

 Механични болки в шията

В случаи на хронична болка във врата, където болката остава главно в областта на шията, можем да подозираме дегенерирал диск и/или спондилоартроза на шийните прешлени. Лекарите понякога се отнасят към този вид болка, като механична болка. Тя не идва от притиснати или раздразнени, нерви. Болката сякаш идва от възпаление на фасетните стави и от дегенериралите междупрешленни дискове. Значение имат и ограничената подвижност на шийния отдел на гръбнака, както и намалената плъзгаемост между прешлените. Тези функционални промени в гръбнака рефлектират върху околните меки тъкани и в частност мускулите. Много често, когато ние използваме врата си за да движим главата си, мускулите около шийните прешлени изпадат в спазъм. Спазъмът възниква, като отговор на организма в опит да спре движението на шийните прешлени.

 Шийна радикулопатия (прищипан нерв)

spine4Когато нервното коренче е раздразнено или прищипано – или от костен шип или от част от междупрешленния диск – то не функционира правилно. Това се изразява в слабост в мускулите инервирани от съответния нерв, изтръпване на кожата или болка в областта на тялото, за която отговаря нерва. Това състояние се нарича шийна радикулопатия.

Други възможни причини са:

 • Дискови хернии на шийните междупрешленни дискове.
 • Блокажи в междупрешленните стави.
 • Възпаление на шийните прешлени на гръбначния стълб – остеоартрит. Друго сериозно възпалително заболяване – ревматоиден артрит.
 • Инфекции на костите – остеомиелит.
 • Инфекции в областта на гърлото, средното ухо, щитовидната жлеза и др.
 • Неудобна възглавница, сън в лоша позиция, претоварване на мускулите на врата
 • Психологически причини, като тревожност, депресия, психоза или стрес.
 • Други

В някои случаи причината не може да бъде открита.

 

Симптоми

Най-честите симптоми включват:

 • Болка в областта на шията
 • Главоболие
 • Болки в рамото или в ръката
 • Намалена подвижност в областта на шията
 • Скованост, слабост, забавени рефлексите в ръцете

Диагноза

Първата стъпка в диагностицирането на причините за болките в шията е снемането на анамнеза на пациента. Това може да е напълно достатъчно за поставянето на точна диагноза. При необходимост се използват методи за образна диагностика, като рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс, електромиография и др. Тези методи нямат лечебни качества, а се използват само за да се открие причината за болката. Прилагат се и редица клинични тестове за оценка функционалното състояние на гръбнака. В някои случаи те могат да дадат и частична оценка за структурни промени по гръбнака.

 

Лечение

Лечението на болките във врата зависи от това каква е диагнозата. При повечето пациенти лечението е консервативно, но в някои случаи се налага и хирургична намеса.

Лечението трябва да има две основни цели:

 • Облекчаване на болката
 • Намаляване на риска от повторно появяване

Консервативно лечение

Медикаменти

Редица медикаменти се използват за контрол на болката и възпалението:

 •  Нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и хепарин намаляват болката, възпалението и отока.
 • Епидурални стероидни инжекции (блокади) – тези инжекции инжектират малко количество кортизон в гръбначния канал. Кортизона е много силно противовъзпалително лекарство и може да облекчи болката, причинена от раздразнено нервно коренче, например. Тези инжекции обаче не винаги са успешни. Ние препоръчваме използването им само в много редки случаи, когато други консервативни методи се окажат неефективни или в опит да се отложи операцията.

 Някои общи съвети за лечение с медикаменти:

 • Медикаментите трябва да се използват разумно! Вземайте всички лекарства, точно както са предписани от Вашия лекар.
 • Някои лекарства против болка могат да доведат до силно пристрастяване!
 • Ефекта от медикаментите значително намалява или изчезва, ако се използват в продължение на дълъг период от време.
 • Никое лекарство не ще излекува болки във врата от дегенеративен произход.

Шийна яка

Шийната яка често се използва за осигуряване на подкрепа и ограничаване на движението на врата по време на лечението. Тя също помага да се запази нормалното алиниране на врата. Шийните яки могат да бъдат меки (направени от дунапрен) или твърди (направени от метал или пластмаса). Кожата под яката трябва да се проверява и почиства всеки ден за да се предотврати появата на рани.

Анатомична възглавница

cervical traction pillowПрепоръчва се често. Предназначена е за поддържане на врата в най-добрата (физиологична) позиция по време на сън. Предотвратява натрупването на излишно напрежение върху шийните прешлени и структурите на врата.

 

Кинезитерапия

Вашият кинезитерапевт ще подготви подходяща за Вас програма от упражнения и процедури съобразена с конкретните Ви оплаквания и анамнеза. Срещата с квалифициран кинезитерапевт трябва да е възможно по-скоро за да се предотврати усложняването на симптоматиката. Използването на различни мануални техники може да бъде най-ефективният начин да се успокои болката. Даването на упражнения по време на процедурите, както и за изпълнение вкъщи ще допринесе за по-бързото елиминиране на оплакванията.  

Хирургично лечение

Хирургичното лечение на болката във врата трябва да бъде метод на последен избор. Хирургични процедури обикновено са правят в случаи на компресия върху нервните коренчета или гръбначния мозък от страна на прекомерно големи остеофити (ошипявания) или дискови хернии.

Какви са дългосрочните ефекти на състоянието?

Болката във врата не бива да бъде подценявана. Всяка болка, когато е много силна или продължителна може да наруши качеството на живот на човека. Съня, работоспособността, извършването на ежедневни и/ или други дейности могат да бъдат затруднени. Има и други, много по-сериозни дългосрочни ефекти свързани с болката във врата. Така например, изпъкнал, херниран диск притискащ някое нервно коренче или тежък артрит може да доведе до мускулна слабост, изтръпване и дори парализаMOPT на горните крайници и ръцете. При засягане на гръбначния мозък парализата може да обхване и долните крайници. Същото може да се получи и при счупени или изкълчени прешлени на гръбначния стълб в областта на врата. Пациентите трябва да съблюдават препоръките на лекуващия ги лекар и кинезитерапевт и да се придържат максимално до тях. Добрата профилактика е практически по-полезна от лечението.

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Офис професия=Болки в гърба

Профилактика на болките във врата

Митове и факти за болката в гърба

Болката в кръста

Кинезиотейпинг – метод за функционално възстановяване на тялото – видео

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *