Фибромиалгия

Какво е фибромиалгия?
Фибромиалгията е синдром характеризиращ се с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да имаме наличие на възпаление. Пациентите изпитват също неспокоен сън, умора при събуждане, отпадналост, раздразнение, дори депресия. В последните години със заседналия начин на живот все повече хора страдат от фибромиалгия.

Какво означава името фибромиалгия (fibromyalgia)?
Думата фибромиалгия идва от латинския термин за фиброзна тъкан (fibro) и гръцкия термин за мускул (myo) и болка (algia).

Фибромиалгията вид артрит или артроза ли е?
Фибромиалгията се счита за състояние на мускулите. Тя не е вид артрит или артроза (заболявания на ставите), защото не причинява възпаление или износване на ставите. Но фибромиалгията (също като артрита и артрозата) може да предизвика значителна болка и умора, може да бъде причина за затруднени дейности от ежедневието и емоционален дискомфорт.

Кой страда от фибромиалгия?
Засегнати предимно са жените (повече от 80%) на възраст между 35 и 55 години. Много по-малко заболяването засяга мъже, деца и възрастни хора. Може да възникне самостоятелно или като следствие от друго заболяване (ревматоиден артрит или лупус еритематозус).

Какво причинява фибромиалгията?
Малко се знае за причините водещи до заболяването. Заседналия начин на живот и високите нива на стрес в ежедневието се считат за основни предпоставки за появата на подобни оплаквания. Последни проучвания разкриват нови факти за заболяването. Пациентите с фибромиалгия имат понижени нива на серотонин и увредени дълбоки фази на сън (което до някъде обяснява честите случаи на умора при събуждане и липса на тонус).

Какви са симптомите на фибромиалгията?
Фибромиалгията не е винаги лесна за диагностика защото симптомите варират при различните хора. Много симптоми имитират такива на други заболявания, а и няма видими знаци за състоянието. Няма също и лабораторно или друго клинично изследване за фибромиалгия. Следващите няколко параграфа разглеждат някои от най-честите симптоми на заболяването.

Универсалния симптом за фибромиалгия е болката.
Както споменахме по-рано, болката при фибромиалгията не се причинява от възпаление. Напротив, пациентите имат повишена сетивност към много различни сензорни стимули. Резултатът е необикновено нисък праг на болка. Последната е обикновено в широка област, от двете страни на тялото, най-често засягаща врата, рамената, лопатките, гърдите и седалището.

Допълнителни фактори могат да увеличат болката.
Болката при фибромиалгия понякога може да се увеличи от сензорни стресови фактори, като шум, ярка светлина, промяна на времето и емоционален стрес.

Умората е характерна за 90% от пациентите с фибромиалгия.
Нормално, има няколко нива на дълбок сън. За да се чувстваме свежи и отпочинали е много по-важно да имаме достатъчно време дълбоки нива на сън отколкото общия брой часове сън. Пациентите с фибромиалгия страдат от недостатъчно дълбоки, възстановителни нива на сън. Следователно, пациентите често се събуждат сутрин без да се чувстват напълно отпочинали. Някои пациенти се събуждат с мускулни болки или усет за мускулна умора все едно са „работили” цяла нощ.

Повече от половината пациенти с фибромиалгия страдат от мнемонически и/или емоционални разстройства.
Те включват – лоша концентрация, лоша къса памет, промяна в настроението, раздразнителност, безпокойство, депресия. Тъй като точната диагностика на фибромиалгията е трудна, а и няма лабораторни изследвания за това, пациентите с фибромиалгия често се асоциират с погрешни диагнози. Например, в не редки случаи се взема депресията за основен проблем и пациентите се пренасочват към психиатър.

Какви са допълнителните симптоми на фибромиалгията?
Други симптоми на заболяването са мигрената, тензионното главоболие, скованост или мравучкане в различни части на тялото, коремни болки, възпален пикочен мехур причиняващ болезнено и често уриниране.

Как се диагностицира фибромиалгията?
Няма специфичен тест определящ дали някой има фибромиалгия. Следователно, диагнозата се поставя на базата на анамнеза и функционални изследвания. По отношение на болката, диагнозата изисква изследването и установяването на чувствителни зони и точки по тялото, известни като „тригерни точки”. Болката обикновено е хронична за повече от три месеца и е най-изразена в тригерните точки показани на снимката.

Диференциална диагноза
Много състояния могат да причинят болка в различни части на тялото, имитирайки фибромиалгия. С оглед това е добре да се препоръчат кръвни изследвания, тестове или рентгенови снимки за да се отхвърлят други заболявания и състояния.

Какво е лечението?
В дългосрочен аспект заболяването е сравнително трудно лечимо. Подходящата терапия може да облекчи симптомите. Тъй като симптомите варират при отделните пациенти, лечебните програми трябва да бъдат индивидуализирани за всеки пациент. Лечението е най-ефективно когато комбинира кинезитерапевтичните процедури с обучение на пациентите към намаляне нивата на стрес, изпълняване редовно на упражнения, мерки подобряващи ергономичността на труд и почивка и др. В края на краищата лекаря, кинезитерапевта и пациента трябва да вървят ръка за ръка в борбата с фибромиалгията.

Процедури
Различни лечебни процедури намират приложение в борбата с фибромиалгията. Масаж, акупунктура, акупресура, хиропрактика, хомеопатия, хранителни добавки и диета, медитация и дори хипноза са само част от възможните варианти.

Техниката Боуен

Може би най-добрата грижа за пациентите с фибромиалгия е Техниката Боуен. Тази холистична терапия акцентира върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие. Лечението се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. Техниката въздейства не само на физическо, но и на психо-емоционално ниво, балансира функцията на вегетативната нервна система, което автоматично подобрява равновесието и хармоничното функциониране на тялото.

Обучение на пациента
Запознаването на пациента с проблема е важна първа крачка в разбирането и диференцирането на широките симптоми на фибромиалгията. Пациентите трябва да разберат ключовата си роля в преодоляването на проблема. Много по-важно е какво ще правят те за себе си в ежедневието си отколкото какво прави за тях кинезитерапевта им.

Намаляване на стреса.
Последиците от стреса варират при различните хора. Следователно, намаляването на стресовите фактори и нива трябва да бъде индивидуализирано. Могат да се използват различни психологични техники за релаксация и редукция на стреса, слушане на релаксиращи дискове, терапия със светлина и др. Консултации с психолог или подкрепа от семейството и приятелите могат много да помогнат. Промяна в ежедневната среда, като шумови нива, температура, продължителност на слънцестоене и други също може да е полезна.

Упражнения
Желателно е пациентите редовно да правят леки физически упражнения. Те могат да бъдат много полезни особено по отношение на мускулните болки. Три пъти седмично е оптималния вариант, който ще поддържа мускулите здрави и в кондиция и значително ще намали дискомфорта в тях. Освен повишения тонус редовните упражнения ще увеличат енергийните Ви нива и ще помогнат за по-добър сън. Ходене пеша, плуване, колоездене, водна аеробика са добри варианти за заместване на фитнес залите. Йога, пилатес и паневритмия могат да бъдат по-добрата алтернатива.

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Фибромиалгия – упражнения

Колагенът – Белтъкът на младостта и дълголетието

Техниката Боуен – холистична грижа за здравето

Изненадващи причини за вашите болки

Профилактика на болките във врата

Офис професия=Болки в гърба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *