Техниката Боуен®

bowenБоуен е холистична терапевтична модалност, активираща възстановителните механизми на тялото. Тя се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя само с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво.

 

Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи. Известна е с ефективността си при проблеми с вътрешните органи, както и с намаляне на времето за възстановяване.

BowtechБоуен се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на гола кожа или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система в тялото, активирайки определени невро-рефлекторни механизми, които тялото има за регулация. След всяка серия движения се прави задължителна пауза от няколко минути, като клиентът се оставя сам, да си почива. Паузите отличават Боуен® от всяка друга терапия. Те са времето, необходимо на тялото да преработи получените съобщения и да ги преведе в действие.

По време на паузите, клиентът е сам в помещението, без музика, ароматни свещи, силно осветление и телефони. Целта е да се постигне максимално дълбока релаксация, необходима за по-висока парасимпатикова активност на тялото. Обикновено клиента е в удобна за него поза върху масажно легло, но може да се работи и в седнало, дори и в право положение, ако това се налага от обстоятелства.

Значими резултати могат да се проявят дори и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни.

Терапевтичният сеанс се прави средно на седем дена. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото, като цяло.

images (1)За разлика от много други терапии, Боуен® не използва силова манипулация. Практикуващия не насилва тялото да направи „това което му се каже”, а го оставя самó да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно.

Боуен среща одобрението и на традиционната, и на алтернативната, и на допълващата медицина навсякъде по света, като чудесна грижа за човешкото здраве!

Ако търсите начини как да помагате на хората да преодоляват болката и страданието, то непременно се запознайте с Боуен®!


Повече за методиката Боуен® може да откриете на www.bowen.bg