Кинезиотейпинг – списание “Всичко за Жената” брой 226, стр.20

.

kinesiotaping - Vsichko za Zhenata broi 226-10.12.2009

Кинезиотейпинг бързо премахва хематоми и болки в мускулите

Навехнали сте си крака и искате отокът бързо да спадне. Освен да сложите лед на това място, може да ви бъде поставен тейп (специална лепенка), която да ускори процеса. Чрез създадения в Япония метод кинезиотейпинг може да се подобри работата на мускулите, на вътрешните органи, да се ускори оздравяването на тъканите на оперирано място по тялото.


• Лепенките са еластични и въздухопропускливи

„Кинезиотейпинг е метод за възстановяване на меките тъкани чрез фиксация със самозалепващи се лепенки. В България този метод навлиза тепърва, обяснява кинезитерапевтът от фитнес център „Славия Спортес” Георги Илчев и ни връща назад във времето – през 1973 г. Тогава японският мануален терапевт д-р Кензо Каса създава кинезиотейпингът. По това време той работи със стандартни левкопласти, които дават стабилност на зоната, където са залепени, но ограничават работата на съответния мускул или става. Затова той решава да ги усъвършенства и да създаде по-еластични и функционални лепенки. Новите ленти вече дават свобода на движение на пациентите му, освен това не се разлепват след намокряне. Тъй като повърхността им е пропусклива, върху тях могат да се нанасят болкоуспокояващи гелове, които свободно проникват в кожата. Тейповете са направени от 100% памучен плат и могат да се разтягат до 140% на дължина. Разноцветните лепенки са с дебелина близка до човешката кожа – 0,1 мм. Покрити са с полиуретанов слой, който ги прави водоустойчиви. Лепилото, с което се залепват върху кожата се активира от телесната температура и е антиалергично.

Преди поставяне кожата се разтяга

Това се прави, за да може, след като се върне нормалната позиция на съответната става или друга част от тялото, лепенката да се набръчка. Фиксирайки кожата набръчкана ние я повдигаме от подкожието и по този начин улесняваме притока на кръв и лимфа в зоната. „Когато имаме някаква травма, обикновено имаме нарушена микроциркулация в тази зона. Като сложим лепенка на това място, ускоряваме микроциркулацията, т.е. по-бързото придвижване на лимфа и кръв. Като засилваме метаболитните процеси в зоната, стимулираме съответните тъкани да се възстановяват по-бързо”, обяснява Георги Илчев. Еластичността на лепенката ни дава и други преимущества. Начинът, по който я поставяме, до голяма степен определя и ефекта, който ще постигнем. В един случай можем да повишим функцията на даден мускул, а в друг – да понижим мускулния тонус.

• Има няколко вида апликации

Използват се I-образни, Y-образни, X-образни и ветрилообразни лепенки според мястото, където ще ги поставим. Лепенка „I” е стандартна и поради голямата си площ дава най-голяма сила и механична корекция на травмираното място. Използва се за стабилност на става, при корекция на сухожилие или мускул. Тази с форма на буквата „Y” може да поставим на двуглави мускули, като бицепса или на идентични мускули от двете страни на гръбнака. „Х” лепенката е за по-специфични мускули и зони. Ветрилообразните лепенки се използват при проблеми с кръвообращението или лимфообращението, когато имаме оток на тъканите, например при навехнат глезен или хематом. Ветрилото обхваща мястото и много бързо редуцира отока, като скъсява времето за възстановяване с около 30-50%. Така хематомът вместо за 10 дни може да изчезне за 7. Това е важно при възстановяване на спортисти, които се подготвят за състезание и за тях всеки ден е от значение. Може би сте забелязали, че те участват и на състезание с такива тейпове, защото стимулират работата на мускулите, а не се смятат за допинг.

Помагат при заболявания и травми

Кинезитерапевтът съветва при контузия да не оставяме мястото обездвижено, освен ако има счупване. Той обяснява, че при микротравми колагенът, еластинът и фибринът се разрастват и „слепват” тъканите в зоната. С времето тя става по-слабо еластична и функционална и е податлива на по-сериозни травми. С тези лепенки обаче се възпрепятства слепването на тъканите. Като добавим и повече движение, възстановяването ще е още по-бързо. „Тялото ни има достатъчно механизми за самовъзстановяване и нямаме нужда от лекарства. То е уникална машина”, казва Георги Илчев.

В чужбина такива лепенки се слагат и на места, които са оперирани. Така на оперираното място не се получава оток или поне не е толкова голям. Смята се още, че тейповете могат да действат благотворно и на вътрешните органи – при болки в яйчниците, при главоболие, проблеми със сливиците, констипация. В своята практика Георги Илчев е прилагал такива лепенки при болки в мускулите, в гърба, при дискова херния или възпален нерв, след операция на кръстна връзка или менискус на колянна става.

От гледна точка на цветотерапията тези лепенки имат различен лечебен ефект. „Черният и синият цвят имат по-голяма устойчивост и се използват, когато искаме да стабилизираме става. Целим ли да отпуснем мускул – избираме жълт или розов. Ако трябва да потиснем болка използваме син тейп. Той ще изстуди, като леда. Ако искаме да подобрим кръвообращението и циркулацията на кръвта и лимфата, прибягваме до розовия, топъл цвят”, казва Георги Илчев и добавя, че цветовете радват хората, което допълнително подпомага оздравяването.

Румяна Смилкова

снимки Александър Ашминов

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Бременност и кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг срещу болката – списание “9 Месеца”, брой 6/2010, стр.54

Кинезиотейпинг – метод за функционално възстановяване на тялото – видео

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *