Техниката Боуен стимулира тялото да се самоизцелява – списание “Всичко за Жената” бр.250, 2010г.

Техниката Боуен стимулира тялото да се самоизцелява

Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства на организма, не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната. “Прилагането на специфичните и нежни движения Боуен с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото, провокират вътрешния лекар, който поема управлението, за да започне процес на самолечение”, казва кинезитерапевтът Георги Илчев, който я прилага на пациентите си.

Процедурата е кратка и безболезнена.

“От практиката установих, че чрез активиране на определени точки по тялото с леко натискане, приплъзване и други движения, се стимулират собствените самовъзстановителни механизми на тялото. При мен са идвали, както майки с бебета на месец, които имат колики, така и 80-годишни баби и дядовци с какви ли не оплаквания”, обяснява Георги Илчев. Той казва, че при децата проблемите се разрешават по-бързо, дори само с една процедура, докато възрастните с хронични оплаквания е добре да ходят на терапия веднъж седмично за по-дълго време. Предимство на методиката е, че не се работи с дълбок натиск и пациентът не изпитва болка. При въздействие по определените точки, някои пациенти усещат вибрация, на едни им става топло, на други – студено.

Процедурата се прави на два пъти с кратка пауза от 2-3 до 10 минути. Тези паузи се правят, за да може тялото да изпълни командата, която сме му задали чрез активирането на определените точки. Поради почивките, терапевтът може да работи едновременно с десетина човека и то без физическо усилие и преразход на енергия.

При тази методика се връща синхронът, с който е функционирал организмът ни, когато е бил здрав. Тялото ни е създадено съвършено със способността да се самолекува, но заради стреса, вредната храна, която ядем и всичко, което ни се случва, паметта на клетките се променя. С техниката Боуен се прави “рестарт” на нашия организъм и клетките започват да си припомнят как трябва да функционират, за да бъдем здрави.

Методиката влияе добре върху вегетативната нервна система.

“Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на вегетативната нервна система, която контролира 80% от функциите на тялото ни. Тя има два дяла – симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс. В съвременното общество обаче живеем в непрекъсната симпатикова доминанта”, обяснява Георги Илчев. Симпатикусът е този, който ни кара да сме по-възбудени, по-напрегнати. А ние се чувстваме така почти непрекъснато, заради стреса, в който живеем. Техниката Боуен успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс. Затова при процедура, много хора се отпускат и дори заспиват.

Техниката Боуен влияе добре при:

– мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, спортни травми;

– проблеми с вътрешните органи (дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва), стомашно-чревни разстройства;

– емоционален и хормонален дисбаланс, депресия, синдром на остра или хронична умора;

– бронхиални и астматични симптоми;

– автоимунни заболявания, алергии;

– мигрена и други видове главоболие;

– нощно напикаване;

– неврологични проблеми;

Терапията е полезна за профилактика при бременни, за да им се спестят неразположения като изпотяване на дланите, задух, топли вълни.

Тази нежна и холистична грижа за здравето се отразява добре не само на физическо ниво. Ежеседмичните процедури помагат за по-доброто психоемоционално състояние на човек и за справяне със стреса.

———–

в каре

От малък Том Боуен от Австралия (1916-1982) искал да стане лекар, но родителите му нямали възможност да го изучат и той станал дърводелец. Съпругата му страдала от астма, заради проблеми със задуха и той периодично прилагал върху нея своите уникални процедури, за които казвал, че са дар от Бога. Благодарение на тях здравето й непрекъснато се подобрявало, докато дошъл момент, в който не се нуждаела от медикаменти. Том помагал и на домашни любимци и на коне. Макар, че Том нямал медицинско образование станал всепризнат терапевт и лекувал по 60 човека дневно. Никога не взимал пари на деца, инвалиди и хора, които не могат да си позволят услугите му.

————

На 16 ноември в България започва 4-дневен курс по обучение първо ниво в техниката Боуен. На него може да се запише всеки, дори без медицинско образование. Преподавател е Андрю Зопос – старши инструктор и почетен доживотен член на Австралийската Асоциация по Боуен терапия. За повече информация: www.bowentechniquebulgaria.com

текст Румяна Смилкова

снимки Александър Ашминов

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Техниката Боуен – холистична грижа за здравето

Фибромиалгия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *