Митове и факти за болката в гърба

  

back_pain_myths_s1_woman_holding_back

Тя може да бъде остра и прорязваща. Може да бъде тъпа и стягаща. Възможно е да изпитвате и само усет за дискомфорт. Рано или късно, 9 от 10 от нас ще изпитат болки в гърба. Тези болки са чести – такива са и митовете за тях. Нека разберем, колко от тях са Ви познати.

back_pain_myths_s2_man_sitting_in_chair

Мит 1: Винаги стойте изправени за да се предпазите от болка в гърба.

На всички е ясно, че да стоим или седим изгърбени е лошо за нашия гръбнак. Но да седим твърде изправени или неподвижни за дълъг период от време не е най-доброто нещо, това също може да преумори гърба. Поотпускайте за кратко гърба върху облегалката на стола за да се предпазите от мускулни болки. Още по-добре е, ако станете от стола и се поразходите малко. Така ще замените статичното натоварване на гърба с динамично. Може да използвате тази „хитринка” докато говорите по телефона или четете нещо.

back_pain_myths_s3_man_picking_up_weights

Мит 2: Повдигането на тежки предмети уврежда гърба.

Тежестта на предметите, които повдигаме винаги е от значение. Разбира се, желателно е да избягваме повдигането на прекалено тежки за нас предмети. Не е толкова важно обаче, какво повдигаме, а как го повдигаме. Ако се налага да вдигате тежък предмет от земята клекнете близо до него с изправен гръб и вдигната глава. Изправете се, като използвате предимно краката си. Не се завъртайте настрани или превеждайте. Може много да се схванете ако навеждането или изправянето е съчетано с ротацията на гръбнака. В подобни случаи тежестта дори не е и определяща за последиците – повдигане на паднал на земята химикал може да доведе до остра, пронизваща болка със схващане.

back_pain_myths_s4_feet_in_bed

Мит 3: Лежете в леглото докато болката в гърба изчезне.

Да, почивката в леглото помага в острата фаза. Но е мит, че трябва да лежите в леглото за дълго. Един или два дни в леглото могат значително да влошат болката в гърба Ви.

back_pain_myths_s5_woman_falling_off_ladder

Мит 4: Болката в гърба е винаги в резултат на травма.

В близо 70% от случаите причината за болка в гърба е от функционално естество. Обездвижването, лошата стойка, затлъстяването и някои наследствени състояния са сериозна предпоставка за подобни болки.

back_pain_myths_s7_models_on_catwalk

Мит 5: Слабите хора нямат болки в гърба.

Всеки може да има болки в гърба. Всъщност, много слабите хора, като тези страдащи от анорексия имат чести болки в гърба и крайниците поради загубата на костна плътност.

back_pain_myths_s8_swimmer_stretching

Мит 6: Упражненията и натоварванията са лоши за болката в гърба Ви.

Голям мит. Редовните упражнения предпазват от болки в гърба. За хора страдащи от такава болка в остра фаза се препоръчват много леки упражнения, предимно за крайниците, както и дихателни упражнения. Интензитета и сложността на упражненията бавно се увеличава с облекчаването на симптомите. След като острата фаза премине се дават упражнения с конкретна насоченост към проблема. В последствие може да се направи програма за профилактика, която да предпази от връщане на оплакванията.

back_pain_myths_s6_man_with_bike_on_beach

Факт 1: Хора с наднормено тегло страдат повече от болки в гърба.

Поддържайте нормално телесно тегло. Както можете да предположите болката в гърба е най-честа при хора преминали границите на нормата. Наднорменото тегло натоварва опорно-двигателния апарат и увеличава риска от болки в него. Процента вероятност драстично нараства при съботно-неделните „спортисти”, които се впускат в най-различни, обикновено енергични, спортни активности, след като цяла седмица са седели  в офиса или колата.

back & hands

Факт 2: Манипулациите (изпукването) на гръбнака помага при болки в гърба.

За пациенти с болки в гърба подобни манипулации са водещи в лечението. Препоръчва се прилагането им от лекари мануални терапевти или кинезитерапевти с нужната специализация. Поради риска от усложнения не се доверявайте на неквалифицирани лица.

acupuncture

Факт 3: Акупунктурата помага при болки в гърба.

Акупунктурата има широко и добро приложение, особено в случаите, когато пациентите не се повлияват от стандартните процедури.

yoga

Факт 4: Йога и Пилатес помагат за облекчаване на болките в гърба.

Упражнения от йога ще Ви помогнат да подобрите гъвкавостта на гръбнака, да укрепите мускулите и да подобрите стойката си. Системното прилагане на йога упражнения е може би най-добрата профилактика за Вашия гръбнак.

Ако тази статия Ви е допаднала прочетете още:

Изненадващи причини за вашите болки

Болката в кръста

Болки във врата

Профилактика на болките във врата

Кинезиотейпинг – метод за функционално възстановяване на тялото – видео

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *